Το Μοναστηράκι είναι κεντρική συνοικία της Αθήνας γύρω από την Πλατεία Μοναστηρακίου, η οποία εκτείνεται στη νότια πλευρά της οδού Ερμού, από το ύψος της Πλατείας Μητροπόλεως έως την Πλατεία Θησείου. Γειτνιάζει με τις συνοικίες του Ψυρρή, της Πλάκας και του Θησείου.
Η ονομασία της προέρχεται από την παλιά εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αθήνας, που βρίσκεται χτισμένη επί της πλατείας, και παλαιότερα ήταν μετόχι μοναστηριού και συγκεκριμένα, της Μονής Καρέα στον Υμηττό. Στην Πλατεία Μοναστηρακίου δεσπόζει επίσης το παλιό Τζαμί Τζισταράκη που έχει κατασκευαστεί το 1759 και το οποίο σήμερα στεγάζει παράρτημα του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης.
Η περιοχή του Μοναστηρακίου εθεωρείτο διαχρονικά μέρος της συνοικίας του Ψυρρή, η οποία έφτανε μέχρι το Θησείο και τα όρια της Πλάκας. Άρχισε να υφίσταται ως ξεχωριστή συνοικία μετά την διάνοιξη της οδού Ερμού το 1835.
Αξιοθέατα
Πλατεία Αβησσυνίας
Η Πλατεία Αβησσυνίας είναι πλατεία ανάμεσα στους εμπορικούς δρόμους Ερμού και Ηφαίστου, στο Μοναστηράκι της Αθήνας. Βρίσκεται στο ιστορικό τρίγωνο της παλαιάς πόλης, το οποίο οριοθετούν οι οδοί Σταδίου και Παναγή Τσαλδάρη, το πολεοδομικό κέντρο της Ομονοίας στο βορρά και ο λόφος της Ακρόπολης στο νότο. Η ονομασία της προέρχεται από την αρχαία ονομασία της Αιθιοπίας, Αβησσυνία, πιθανώς λόγω των Αιθιόπων που παλιότερα κατοικούσαν στη περιοχή αυτή. Βρίσκεται στην καρδιά του μικροεμπορίου των παλαιών Αθηναίων, δυτικά του παραδοσιακού οικισμού της Πλάκας, νότια της συνοικίας του Ψυρρή και ανατολικά του Θησείου. Η πλατεία είναι γνωστή από παλιά για τη μόνιμη υπαίθρια αγορά παλαιοπωλών, δίπλα ακριβώς στο δημοπρατήριο στο Μοναστηράκι, καθώς και το γνωστό Κυριακάτικο Παζάρι, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 1912 με ειδικό βασιλικό διάταγμα και συνεχίζει μέχρι σήμερα.
Πύλη του Αδριανού
Απέναντι από την οδό Λυσικράτους στην Πλάκα, δεσπόζει η Πύλη του Αδριανού, μια αψίδα θριάμβου από πεντελικό μάρμαρο που έκτισαν οι Αθηναίοι το 131 μ. Χ. για να τιμήσουν τον ρωμαίο αυτοκράτορα και προστάτη της πόλης, Αδριανό. Από αυτήν την Πύλη πέρασε ο Αδριανός όταν εγκαινίασε το ναό του Ολυμπίου Διός και εκεί υποδέχθηκαν οι Αθηναίοι τον Όθωνα τον Αύγουστο του 1834, την πρώτη φορά που επισκέφθηκε ο νεαρός βασιλιάς την Αθήνα. Η Πύλη αποτελεί το όριο ανάμεσα στην αρχαία και τη ρωμαϊκή πόλη που δημιούργησε ο Αδριανός αλλά και την αφετηρία του ωραιότερου πεζόδρομου της Αθήνας, της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου.