Βουλή των Ελλήνων
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο στεγάζει τη Βουλή των Ελλήνων, σε ένα εντυπωσιακό κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας με θέα την Πλατεία Συντάγματος.
Το κτίριο είναι ένα νεοκλασσικό τριόροφο οικοδόμημα που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Φ. Γκέρτνερ και ολοκληρώθηκε το 1843, για να φιλοξενήσει τη βασιλική οικογένεια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας παρέμειναν εκεί μέχρι το 1924 όταν καταργήθηκε με δημοψήφισμα η μοναρχία στην Ελλάδα.
Η Ιστορία του
Το Κοινοβούλιο στεγαζόταν αρχικά στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου, από το 1843 έως το 1854 και μετά ξανά από το 1875 έως το 1932. Εκείνη την εποχή το σημερινό κτίριο του Κοινοβουλίου χρησιμοποιόταν ως παλάτι από τους Έλληνες μονάρχες. Μετά την καταστροφή του από πυρκαγιά το 1909, ξεκίνησε στο κτίριο μια μακρά περίοδο ανακαίνισης.
Μετά το 1924, όπου είχαμε την προσωρινή κατάργηση της μοναρχίας, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς, όπως μουσείο ή αυτοσχέδιο νοσοκομείο, μέχρι το Νοέμβρη του 1929 όπου η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει ως Κοινοβούλιο.
Παρόλο που η μοναρχία επανήλθε στην Ελλάδα το 1935, το κτίριο συνέχισε να στεγάζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μπροστά στο κτίριο της βουλής δημιουργήθηκε το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, για να τιμήσει όλους του έλληνες στρατιώτες που πολέμησαν για την πατρίδα, και φυλάσσεται από τους Εύζωνες, μέλη της επίλεκτης Προεδρικής Φρουράς.
Μνημείο του άγνωστου στρατιώτη
Το Μνημείο του άγνωστου στρατιώτη βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 και, όπως όλα τα μνημεία αυτού του τύπου, είναι ένα κενοτάφιο προς τιμή των πεσόντων στους πολέμους.
Το πρώτο μνημείο στον άγνωστο στρατιώτη του αγώνα του 1821 στήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1858, με απόφαση του δήμου Ερμούπολης Σύρου.